De Kleine Tiki

Alle kunsten leveren een bijdrage
aan de grootste kunst van alle:
levenskunst
de kunst het leven te leven

(Bertolt Brecht)
De Kleine Tiki is in 1995 opgericht door Roeland Frank Hoefsloot en Vonne Hoefsloot Janssen. Roeland is orthopedagoog, trainer, kunstenaar en kunstzinnig dynamisch coach. Vonne is orthopedagoge, kindertherapeute, beeldend kunstenaar en kunstzinnig dynamisch coach.

Nieuw Zeeland is het geboorteland van Roeland. Hij is daar vroeg in zijn leven in aanraking gekomen met de cultuur van de Maori’s, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw Zeeland. De Tiki is voor de Maori’s de beschermheer van de kunstenaars en ook een symbool van vruchtbaarheid. Dit symbool dat de kleine mens verbeeld, wordt zowel door de maori-man als de maori-vrouw gedragen, beiden in verwachting van het genietende kind van de toekomst. Wellicht kan dit symbool van bewoners van het zuidelijk halfrond, ons, bewoners van het noordelijk halfrond helpen bij het transformatieproces van thuiskomen in onszelf.

De Kleine Tiki is een levensschool en opleiding tot ‘Kunstzinnig Dynamisch Coach’. Er wordt  met name gebruik gemaakt van expressiviteit, creativiteit, en kunstzinnig werken. Als school is De Kleine Tiki de lagere en middelbare schooljaren voorbij, nu de Tiki bijna ‘een twintiger’ is (in 1995 opgericht).  In de jaren is al spelend en ontdekkend,  zonder toetsen en tentamens, een prachtig programma samengesteld waarbinnen ruimte en vrijheid is om te mogen spelen, om expressief en creatief op ontdekkingstocht te gaan, om los van hoe het hoort te mogen experimenteren en er te mogen zijn precies zoals je bent. In een veilige sfeer werk je via het spel van de kunsten aan wie je oorspronkelijk bent.  Dat is de kracht van De Kleine Tiki.